Loyang saiz 7”X 7”
🍎Bahan A
2 cwn tpg beras
1 cwn tpg gndum
1/2 cwn tpg ubi@jagung
3 1/2 cwn santan(dari sebiji kelapa)
1 sudu teh garam
🍏Bahan B
1 1/4 cwn gula(klau nk manis tmbh sdkt lg)
1 cwn air
3 helai daun pandan(disimpul)
🍊Bahan C
4 sudu besar serbuk koko
3 sudu besar air suam utk bncuh koko
ATAU boleh juga guna 1 sudu besar coklat emulco
1/2 cwn air pandan(5 helai daun pandan+1/2 cwn air diblnder)
Sedikit pewarna hijau
🍓Cara
1.Masak bhn B hgg larut.Sejukkn
2.Satukn bhn A dn gaul rata
3.Masukkn bhn B kedlm bhn A.Gaul rata.Tapis
4.Bahagi adunan pd 2 bhgn.Satu bhgn dilebihkn sedikit.Contoh saya lebihkn bhgn wrn hijau.
Satu bhgn letak pewrn hijau dan satu bhgn lg wrn koko
5.Panaskn pengukus dn balut penutup dgn kain bersih
6.Sapukn loyang dgn sedikit minyak masak dn panaskn dlm pengukus sbntr
7.Mulakn melapis.Saya guna 4 senduk adunan hijau.Kukus selama 5 minit
8.Slps itu lapis pula lapisan kedua.Saya guna 2 senduk adunan koko.Kukus selama 5 minit juga
8.Seterusnya ulangi proses yg sama hgg selesai.Saya buat 7 lapis
9.Lapisan trakhir kukus selama 25-30 minit.Angkt dan sejukkn dahulu baru dipotong.
*Utk buat dlm kuantiti yg byk gandakn bahan2 dan gunakn loyang besar@yg brsesuaian dan proses mengukus dibahagian terakhir lebih kurang 40@45 minit
Kredit:marlina murat
.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar